woensdag 29 februari 2012

De lente komt

 

Kijkend naar de natuur zie je dat er wat gaat veranderen. Je ziet bij bomen knoppen zwellen, sommige zijn al uitgelopen. Ook op de grond, waar nog niet zo lang geleden nog een sneeuwtapijt lag, beginnen de planten uit te lopen. Het Groot Hoefblad is er altijd heel vroeg bij. Eerst komt de bloem, daarna volgt het blad.

IMG_4525a

IMG_4573 

De watervogels hebben ook al helemaal zin in het voorjaar. Er wordt gestreden door de mannetjes om de vrouwtjes. Winnaars hebben de hoofdprijs, de verliezers druipen af. Tal van eenden zoeken weer naar een partner voor hun kroost. Ook de Fuut doet weer zijn best met de balts. Helaas was ik net te laat om dit paartje te fotograferen tijdens de baltsdans. Toen ze mij zagen zwommen ze snel weg. Op de achtergrond het stadsstrand van Nesselande.

IMG_4524

Deze meerkoeten voerden een geweldig stuk op. Het was wat ver weg, maar wel de moeite waard om naar te kijken en te genieten van hun uitvoering.

IMG_4535

In het ondergelopen landje was het een drukte van belang. De Canadese gans probeerde met geluid te imponeren bij het vrouwtje. Kuifeenden en Krakeenden waar je maar kijken kon.

IMG_4532 

En nog meer geluk. Een groepje Krooneenden was neergestreken in de plas. Het gaf een fleurige aanblik.

IMG_4527a

IMG_4529a

IMG_4530a

Na mijn bezoek aan de plas, verder op gegaan. Daar kwam ik langs de nieuwe Olympische roeibaan. En de ontwikkeling van een stukje nat en dras natuur op wat eerst landbouwgrond was. Er moet nog veel gebeuren, maar dan krijgen we ook wat.

IMG_4574

IMG_4575 

Na nog een klein stukje op de fiets kom ik bij het ‘Korenmolengat’. Dit is echt een geweldig stukje natuur aan de Rotte. Het is alleen toegankelijk met de natuurvereniging, maar vanaf het fietspad heb je toch nog wel een mooi zicht op dit stukje moeras.In het plasje krioelde het van de eenden. Slobeenden, Krakeenden, Kuifeenden, Tafeleenden, Wilde eenden.

IMG_4576a

En net als alle voorgaande jaren, waren de Aalscholvers al weer druk in de weer met nestbouwen. Hier zit altijd een hele grote kolonie Aalscholvers. De bomen worden altijd helemaal wit van de uitwerpselen. En je hoort hun gekrakeel duidelijk boven alles uit.

IMG_4580a 

IMG_4579a

IMG_4586a

IMG_4590b 

Een mannetjes Torenvalk hield mij heel goed in de gaten. Of loerde hij misschien naar wat muisjes tussen het gras?

IMG_4569a

Tot slot nog een foto van een Zwaan die met zijn enorme vleugelslagen los komt van het water om even verder weer met een mooie glijpartij te landen in het water.

IMG_4564a

2 opmerkingen:

  1. Mooi Jan, Het grote genieten gaat weer beginnen nu alles weer tot bloei begint te komen.

    Tjeerd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is toch heel veel te genieten, maar we zien het vaak niet.
    Heel mooi weergegeven Jan.

    BeantwoordenVerwijderen